Zloženie a liečivé účinky
Rukola je zdravá a chutná rastlinka, ktorá obsahuje množstvo zdraviu prospešných vitamínov. Zaujíma vás, čo všetko rukola obsahuje a pri akých zdravotných ťažkostiach vám môže pomôcť?
Vďaka nízkemu kalorickému obsahu je rukola veľmi vhodným doplnkom stravy pri najrôznejších diétach. Neobsahuje tuk ani sacharidy. Je prospešná pre zdravie nielen vďaka vitamínom a minerálom, ale aj obsahu bielkovín a vlákniny.
Rukola obsahuje:
- Vitamíny A, B, C, E a K
- Vápnik
- Horčík
- Fosfor
- Draslík
- Omega3 kyseliny
V rukole je viac vitamínu C a betakaroténu ako v iných listových zeleninách. Tiež obsahuje unikátne množstvo vitamínu K, ktorý zabraňuje poškodeniu mozgových neurónov. Jej konzumácia môže tiež poslúžiť ako prevencia pred vznikom Alzheimerovej choroby.
Vitamín K je zas dôležitý pre pevné a zdravé kosti a tiež pomáha pri tvorbe glykoproteínov potrebných pre normálnu zrážanlivosť krvi. To môže pomôcť ľuďom, ktorý často trpia krvácaním z nosa alebo silným menštruačným krvácaním.
Ďalšie liečivé účinky rukoly:
- Vysoký obsah kyseliny listovej je prospešný pre tehotné ženy
- Chráni telo pred vznikom rakoviny
- Podporuje správnu funkčnosť imunitného systému
- Má silné antiseptické účinky (zneškodňuje patogénne mikroorganizmy)
- Detoxikuje organizmus
- Podporuje trávenie a správnu funkčnosť čriev
- Normalizuje hladinu cukru v krvi
- Prečisťuje a podporuje funkciu pečene
- Pôsobí preventívne proti kardiovaskulárnym ochoreniam
- Odvodňuje nadbytočnú vodu z tela
- Prečisťuje a podporuje funkciu obličiek
- Zabezpečuje budovanie kostnej hmoty
- Slúži ako prevencia proti Osteoporóze
- Zvyšuje chuť do jedla
Presvedčili sme vás, že rukolu by ste určite nemali vynechať zo svojho jedálnička? Ak áno, prichystali sme pre vás množstvo chutných receptov z rukoly.